2009. október 23., péntek

Megjelent a Csodaceruza 40.

A 40. szám tartalmából

Parlamenti beszéd a gyermekirodalomról
Benedek Elek 1888. február 9-én szólalt fel a Parlamentben, és beszédében a gyermekirodalom helyzetét elemezte. Az elemzésen túl javaslatokat és elvárásokat is megfogalmazott. A cikk szerzője, Végh Balázs Béla alaposan körbejárja azokat a tételeket, amelyek ma is aktuálisak a beszédben.

A népmese napja címmel konferenciát rendezett a Magyar Olvasástársaság, Gombos Péter rövid összefoglalóját olvashatjuk a rendezvényről.

A könyvtár a gyermekkönyvek otthona. A miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár vezetője és gyermekkönyvtárosa borsodi mesebirodalmat mutaja be az olvasóknak.

A Könyvajánló rovatban négy ifjúsági könyvről olvashatnak kritikát: Mikó Csaba: Tükorváros titka, Silvana de Mari: Az utolsó tünde, Tóth-Máthé Miklós: Pecúrok és Michael Bond Paddington-történeteit. Az Aranyvackor-díj nyertesei közül Orr Máté illusztrációit láthatjuk, és meséjét is olvashatjuk. A vele készült interjú egy érdekes fiatal művész életébe nyújt betekintést. Rajta kívül még Sirály Dóri és az Év gyermekkönyve díjas Békés Rozi munkáival ismerkedhetünk meg a Csodaceruzában. Vers rovatunkban Molnár Krisztina Rita költészetét mutatja be Lackfi János. A versekhez Balogh Andrea készített illusztrációkat.

Ez kész! Film! Ezzel a címmel pályázati felhívást tett közzé a K&H Bank, valamint egy filmről is szó esik, amelyik a gyermekek pénzől való tudását gyarapítja. A folyóiratban Horváth Magyary Nórával a páyázati kiírásról és a filmről beszélgettünk.

Nincsenek megjegyzések: