2010. január 30., szombat

Temessük - ne temessük? Ne temessük!

Seres László megírta, Nyulász Péter megcáfolta. Tudjuk, az igazság odaát van, de már az is valami (mit valami, szuper!), hogy komoly felháborodást váltott ki az első, s komoly egyetértést a második publicisztika. Alább mindkettőbe beleolvashatunk, s vérmérsékletünk szerint kommentelhetjük, terjeszthetjük, cáfolhatjuk a bátor urak nézeteit. Egy dolgot azonban  mindezeken túl mindenképpen érdemes megfontolni: ne csak beszéljünk róla, tegyünk is valamit az igényes gyermekkultúra terjesztése érdekében.

Seres László: "Ugyancsak ledöbbenhetett, aki megpróbált óvodás korú gyermekének könyvet venni karácsonyra: a kínálat mennyiségi szempontból lenyűgöző ugyan, a minőség azonban - az kész. Tömegtermelésre állt rá a hipergagyi, hódít a Disney- és Dargay-utánzás, egész generációkat próbálnak ízléstelenségre nevelni. Azért szerencsére van kivétel."


Nyulász Péter: "Nem ok nélkül burjánzik a gaztenger. Az állam teljesen parlagon hagyta ezt a területet, a gyermekkultúra, mint olyan teljes egészében nem ügy. Ha tévednék, kéretik cáfolni, de a magyar állam az eltelt két évtizedben elfelejtette kiszignálni a gyermekkultúra ügyét.
Az áldott karácsonyi internetmentességnek hála, csak a boldogújév első napjaiban sültem szembe azzal, hogy Seres László - karácsonyi ajándék gyanánt - benyomott egy gyomrost a gyerekkönyvpiacnak. Félek azonban, sokan vannak, akikhez később sem jutott el, akikhez pedig igen, azok pedig vállrándítással reagáltak: "nincsen ebben semmi új". Pedig de! "

2 megjegyzés:

Nyulász Péter írta...

Köszi a figyelemkeltést, és a buzdítást!

és tényleg tök jó volna, ha írnátok ti is mindenféle közéleti orgánumoknak, hogy vóna itt egy kis tennivaló...

Vacskamati írta...

Én nem látom a cáfolatot vagy az ellentétet a két cikk között- az egyik inkább érzelmileg közelíti meg azt, amit a másik aztán racionálisan kifejt. Meg kell mondjam, Karácsony előtt a boltokban járva, bennem is hasonló indulatok munkáltak, mint S.L.-ban.

Laikusként úgy érzem, jelenleg az Egyszervolt.hu tesz, tud legtöbbet tenni az ügy érdekében. :) (Mert könnyen hozzáférhető, ingyenes, érdekes..)

Aranyvackor pályázat: annyi érdekes, izgalmas meserészletet, illusztrációt láthattunk, hol voltak akkor az újdonságra éhes kiadók?! :(