2011. május 14., szombat

Hableányok támadása

Harry Potter helyét a vámpírok, a vámpírokét a zombik vették át a tengerentúli ifjúság olvasmányaiban. Van-e út még ennél is lejjebb? Igen – a víz alá! Úgy hírlik (az USA Today cikkéből), hogy a következő hullámon hableányok érkeznek Európába. Sok szülő megkönnyebbülten sóhajt fel: végre egy kis esztétikum, báj és kellem a sok vér és húscafat után. De vajon tényleg beváltják a sellők a hozzájuk fűzött reményeket?

A téma az Andersen (vagy inkább Walt Disney) meséin felnövő generáció számára ismerős lehet: a felül lány, alul hal teremtmények köztes állapota számos konfliktust, drámát és romantikus fordulatot ígér. Hogy mennyire nyomulnak a sellők, bizonyíték a nyár egyik slágerfilmje a Karib-tenger kalózai 4. folytatása is, amelyben szépséges hableányok is feltűnnek – és a változatlanság kedvvért zombik is. Ráadásul Stephanie Meyer is arról nyilatkozott még márciusban, hogy a vámpírokról most már tényleg a sellőkre vált. Ám amíg a sikerszerző könyve megjelenik, íme néhány cím a hűsítő sellő-regény a nyári forróság idejére. Egyelőre angolul.

Mandy Hubbard Ripple című könyvének hősnőjét Lexit szörnyű átok sújtja: míg nappal a középiskolások szokásos életét éli, este sellővé változik és fiúkat csábít. Ám Lexi nem egyszerű sellő, hanem szirén, aki elpusztítja azokat, akit szeret. A lány természete és vágyai között őrlődve keresi az utat a normális élet felé.

Tara Altebrando Dreamland Social Club című könyvének története a New York melletti Coney Island-en játszódik. A regény hőse, Jane az egykor nagyszerű látványosságnak számító, mára leharcolt vidámpark kulisszái között próbál választ találni a gyötrő kérdésre: ki is ő, és mi köze van az álmában felbukkanó sellőkhöz?

Sarah Porter regénysorozatának (Lost Voices) első része is júliusban jelenik meg. A tizenéves Lucy, miután apja egy tengeri viharban eltűnik, nagybátyjához kerül Alaszkába. Ám hamarosan megtapasztalja, milyen is az, amikor egy fiatal lány ki van szolgáltatva az alkoholista nevelőnek. A megaláztatások elől az öngyilkosságba menekül, leveti magát a parti sziklákról, ám amikor a vízbe ér, csodás dolog történik: sellővé változik át.

Sellők és szirének, a tenger titokzatos hölgyei leselkednek a fiatal olvasókra, hogy szerelmes pillantásaikkal vagy igéző énekükkel rabul ejtsék őket magukkal ragadva képzeletüket a fantázia eddig ismeretlen tartományaiba. Előre hát az ismeretlen felé! De azért Andersent se feledjük!

1 megjegyzés:

Nyulász Péter írta...

Apró kérdés: hova is költözik Helka a történet végén? :D