2008. július 14., hétfő

Friss gyermekkönyvek 2008_június


Mosonyi Aliz-Gyöngyösi Adrienn (ill.)
Piroska és a farkas
Budapest,Pozsonyi Pagony,cop. 2008

Egy mindenki kicsik és nagyok által nagyon is jól ismert, a legendás Grimm fivérek által lejegyzett mesét, Piroska és a farkas történetét költötte újra Mosonyi Alíz, a kívülről fújt fordulatokba új életet lehelve. A forgatókönyv alapvetően nem változott, a mesélő-író hű maradt az eredeti történethez a különbség a friss, lendületes ritmusban, a modern (de nem modernkedő, lezserkedő) szóhasználatban rejlik. A sztori újfajta megközelítését segítik a szokatlan képi világú, a patchwork és a szürreál határmezsgyéjén elhelyezhető színes illusztrációk. A mesekönyv az Ünnepi Könyvhét alkalmából látott napvilágot.


Finy Petra - Gyöngyösi Adrienn (ill.)
Lámpalány meséi - történetek rossz alvókról
Budapest,Pozsonyi Pagony,cop. 2008

Rufusz Rafael egyáltalán nem hétköznapi kisfiú. Először is, az átlagostól jelentősen eltérő külsővel áldotta meg az ég: olyan vörös hajjal, ami még egy rókakomát is büszkeséggel tölthetne el, s fürtjei ráadásul vad csigákban göndörödnek. Másodszor pedig Rafael hihetetlenül intelligens, már egy évesen folyékonyan beszélt ja, és remekül ért a varázsláshoz is! Egy dolog azonban hibázik vele, tudniillik, hogy ő a világ egyik legrosszabb alvója. Így aztán nem csoda, ha az álmatlanul töltött éjszakákon durmolás helyett kedvenc mágikus hobbijával, a tárgyak életre keltésével foglalkozik, s azzal, hogy egy-egy mesét kerítsen köréjük az éj sejtelmes leple alatt Az Ünnepi Könyvhét alkalmából kibocsátott, sok kedvességgel és humorral megírt mesekönyvet Gyöngyösi Adrienn színes rajzai kísérik.

Berg Judit - Agócs Írisz (ill.)
Cipelő cicák a városban
Budapest,Pozsonyi Pagony,cop. 2008

Legtöbbünknek valószínűleg a leghalványabb sejtelme sincs róla, hogy kik lehetnek azok a bizonyos cipelő cicák. Ellenben a három testvér, a hétéves Lili, az ovis Marci és a totyogós Dorka annál többet tud ezekről a fura kis huncut lényekről, akik abban a pillanatban előkerülnek, amint megkezdődik a játék a gyerekszobában csak győzzék a gyerekek megfékezni őket! Szerencsére a három babzsákra emlékeztető bájos cicvarek nemcsak csibészkedni, hanem segíteni is tud, sőt ha kell, még az esti vacsorán is részt vesznek a tesókkal Berg Judit bájos meséjét Agócs Írisz finom humorérzékkel, remek ízléssel megalkotott színes rajzai illusztrálják a mesekönyvben, amely az Ünnepi Könyvhét kiadványa.


Forrás: www.kello.hu

Nincsenek megjegyzések: