2008. július 14., hétfő

Rumini 1-2

Berg Judit

Kálmán Anna (ill.)
Rumini
Budapest, Pozsonyi Pagony, cop. 2006


Hallottatok már Pelevárról? Egy távoli sziget fővárosa. Ott található a világ legnagyobb kikötője és a híres bazár. Sehol máshol nem lehet zsugorító meg növesztő port kapni; csak itt árulják a híres látóüveget, amivel a falon is át lehet látni; de van még örökké világító mécses, láthatatlanná tevő kalap, soha ki nem fogyó gyümölcskosár, a régi pajzsokról, késekről, fegyverekről, kincses ládákról és csodakenőcsökről nem is beszélve.
A Szélkirálynő nevű hajó éppen Pelevárba tart, fedélzetén Egérország legkiválóbb matrózaival, Negróval, a szigorú fedélzetmesterrel, Ajtonnyal, a hajószakáccsal, a nagy tudású Cincogi doktorral, és két mindenre elszánt hajósinassal, Ruminivel és Balikóval.
Az út hosszú és veszedelmes, és hogy a baj még nagyobb legyen: a viharos szél a félelmetes hírű Ragacs-tengerre sodorja a Szélkirálynőt. Először vad tengeri szörny támad rájuk, majd a megrongálódott hajóval ismeretlen, a térképen sem jelzett szigeten kényszerülnek kikötni. Mi történik, ha a szigetlakók ellenségnek hiszik őket? Hogy tudnak átkelni a rettegett Sárkány-szoroson? Mit rejt a lakatlan sziget, ahol vízért szállnak partra? És hová tűnt Rumini?
Pelevár közelében kalózok portyáznak, a pele király udvarmestere cselszövésre készül, a bazár titkos, föld alatti járataiban rabszolga-kereskedők ütöttek tanyát. A Szélkirálynő egyik veszélyből a másikba sodródik, és Ruminit még mindig nem találják. Pedig Rumini időközben nagy titokra bukkant, később pedig hatalmas bajba került. Naftalin Rufus, az öreg mókusmágus talán segíthet megtalálni, de varázslata sok pénzbe kerül. Rumini barátainak pedig nincs egy árva vasuk sem. Ehelyett azonban van sok eszük, bátorságuk és jókedvük, és mivel Rumini sem tétlenkedik, a végén minden titokra fény derül. De vajon lesz-e pénzük, hogy még a bazárban is vásároljanak?



Berg Judit
Kálmán Anna (ill.)
Rumini Zúzmaragyarmaton
Budapest,Pozsonyi Pagony,cop. 2007

A Szélkirálynő nevű hajó és egérmatrózai velük együtt Rumini is Egérország kikötőjében vesztegelnek egy ideje, amikor Bojtos Benedek kapitány bejelenti, hogy a társaság ismét útra fog kelni. Az út nem ígérkezik könnyűnek, hiszen Jégvárosba, Zúzmaragyarmat fővárosába kell szállítaniuk élelmiszert. Hamarosan kiderül, hogy a legénységnek nem csak a hideg okoz gondot, hanem a fedélzetre érkezett két új útitárs is, Rianástorky Jégcsap Hubert uraság, aki Zúzmaragyarmat helytartója és Zúzmó Alex is, akik felettébb gyanúsan viselkednek. Ruminiék izgalmas utazásnak néznek elébe, s még nem is sejtik, hogy egy trónbitorlóval lesz dolguk Jégcsap Hubert személyében, s hogy Zúzmaragyarmat helyett előbb Sötétváraljára keverednek. A Szélkirálynő legénysége Miklós király uralmának helyreállításában is segítkezik, s a regény végére Ruminit még lovaggá is ütik. Az elsősorban kisiskolásoknak ajánlható regényt Kálmán Anna fekete-fehér rajzai kísérik.
Forrás: www.kello.hu

Bővebben Ruminiről és a szerzőről:
http://www.bergjudit.hu/

Nincsenek megjegyzések: