2008. szeptember 18., csütörtök

Lélekfertőző tartalmak


Erős vágy él bennünk, hogy gondoskodjunk gyermekeinkről, mindent megadjunk nekik, ami a fejlődésükhöz szükséges. Ma már nem ritkaság az otthoni számítógép, a piac liberalizációjának köszönhetően a szolgáltatók pedig szinte fillérekért kínálják a villámgyors internetelérést. A gyerekek az iskolában informatikát tanulnak, szabadidejük egy részét pedig a világháló virtuális valóságában töltik: szörfölnek. Az internet a korlátlan szabadság lehetőségével kecsegtet: ebben a világban mindenki az lehet, aki lenni szeretne – a férfi nő, az idős fiatal, a gyermek felnőtt.

Áldás vagy átok az Internet?

Az Internet mindennapjaink részévé vált. Szeretjük, mert meggyorsította a kommunikációt (nem is emlékszem, mikor írtam utoljára kézzel levelet!), hamar utána lehet nézni, mikor megy a kedvenc filmünk a tévében, újság nélkül olvassuk a híreket, konferenciáknak lehetünk részesei anélkül, hogy kimozdulnánk otthonról. Ám a sok-sok áldás mellett fontos tisztában lennünk a virtuális valóság veszélyeivel. Hála Istennek egyre többen használják felhasználói szinten a világhálót, ám a magyarországi netezők többsége 30 év alatti, egyes felmérések szerint a felnőtt lakosság (köztük rengeteg szülő) 75%-a internet-analfabéta, ami nemcsak azért baj, mert kimaradnak az Internet nyújtotta lehetőségekből, hanem azért is, mert esélyük sincs megérteni, „mit eszik az a gyerek annyira a számítógépen”!
Nem hiszem, hogy van ma Magyarországban olyan internetező, aki ne látogatott volna meg szexuális tartalmú oldalakat. A net egyik nagy vonzereje éppen a tabuk lerombolásában rejlik: ebben a világban nincsenek gátak, nincsenek erkölcsi normák – ITT MINDENT LEHET ÉS SZABAD! A gyermeket pedig – miként egykor Piroskát a gonosz farkas – becsalogatják vágyai az internet sűrű erdejébe…


Nincsenek megjegyzések: