2009. október 23., péntek

Októberi újdonságok I.


Imbusz mester élete és autószerelő műhelye is alaposan megváltozott attól a pillanattól kezdve, hogy Pudlimász, a három lábú kutya a segédje lett. Először is a mester alig győzte a munkát. Aztán meg alig találta a szerszámait... Az Imbusz mester autót épít című könyv folytatásából többek között kiderül, hogy mit tanulnak a kutyanebulók, hogyan kap szemüveget egy autó, és miként lesz Pacsika Matild kutyaiskolájából autósiskola. Természetesen nem hiányozhat a meséből a három hírhedt rosszkutya, Fasírt, Penész és Rokfort sem. Pudlimász azonban nem hagyja magát.

"A ló mindig hálás. Hálás lény és hálás téma. Czigány Zoltán – maga is nagy lovas és lóbarát – egy nagy múltú irodalmi hagyomány nyomába indította mesekönyvének hőseit, Csodát és Kószát, akik vásott nyerítéssel vágtatnak vagy poroszkálnak elődeik után. Nem csupán a szelíd irónia, hanem olykor a harapósabb szatíra is felvillan a gyakran groteszk történetek lapjain."– méltatta Czigány Zoltánt Békés Pál, amikor Csoda és Kósza című könyve elnyerte az IBBY-től az "Év Gyerekkönyve" díjat. Nos, most itt a folytatás, ami legalább annyira szórakoztató, nyelvi leleményekben gazdag, mint amilyen az első rész volt! "Csoda és Kósza azóta sem pihent a babérjain, azaz a szalmán, sőt, egyre többet utaztak. Jártak Velencében, Pekingben, Santorinin, Párizsban és Mogyoródon, Kósza még a sivatagba és az Északi-sarkkörre is eljutott. Jól tudjuk, kik ők: lovak, a lelkünk részei. Mert mint minden gyerek és felnőtt, hajlamosak a meggondolatlan cselekedetekre, a kószálásra, és mint minden gyerek és felnőtt, tudnak olyan jók is lenni, hogy az csodálatos! Erről szól a könyv." Cz.Z.

Szia, Emma vagyok, és a tesó-ügy után megint el szeretnék Neked mesélni valamit. Erről az ovi-dologról lenne szó. Mert azért ez sem annyira sima ügy, mint azt gondolná az ember." Finy Petra - a testvérszületés után - most azt mutatja be frappánsan, viccesen és mély gyerekismerettel, hogy mi minden jó az oviban, mi okozhat problémát, és mi az, ami után majd bátran vágyakozhat a kistesó.

1 megjegyzés:

Melissa írta...

Az új Pudlimászra nagyon kíváncsi vagyok. Már az elsö rész is nagyon tetszett.

Melissa