2009. december 4., péntek

Astrid Lindgren, Karácsony az istállóban


Szenteste van, elcsendesedett a család, az ajándékok a fa alatt pihennek, a finom vacsora illatát még érezni a levegőben. A gyermek az anya ölébe bújik, és arra kéri, mesélje el neki, mi is történt azon az első Karácsonyon. Az anya mesélni kezd egy régi történetet egy asszonyról és egy férfiről, akik szállást keresnek. Az első Karácsony szereplői megelevenednek a gyermek képzeletében, a távoli helyszíneket azonban ismerősekkel helyettesít: az istálló az ő istállójuk lesz, és hó borítja a tájat.
Astrid Lindgren 1961-ben írta ezt a gyermekien egyszerű, a karácsony lényegét mégis jól megragadó történetet, melyhez – hasonlóan egyszerű – rajzokat Harald Wiberg készített. A történet különlegessége, hogy a szerző szakít a tradicionális, keleti helyszínekkel és kellékekkel, s bár néhány nélkülözhetetlen sztereotip elemet szükségképpen meghagy (csillag, istálló, jászol, férfi, nő, gyermek, pásztorok), ezeknek a kliséknek a segítségével nyitottabbá válik a klasszikus történet – a karácsony üzenete jelen idejű lesz, bármikor, bárkivel megtörténhet. Tudjuk persze, hogy az első Karácsony egyszeri és megismételhetetlen transzcendenciája (Isten elküldte egyszülött Fiát) nem helyettesíthető csupán klisékkel, mégis legtöbbünk gyermeki képzeletét ugyanezek az elemek ragadták meg, ezekből épül fel a saját karácsonyi történetünk, melyre – mint egy vázra – idővel a spirituális tartalom is rákerülhet.
A könyvet több mint negyven éve adják ki – és kapkodják el – vásárlók újabb és újabb generációi Németországban. Mind a szöveg, mind az illusztráció változatlan évtizedek óta, csupán 2002-ben próbálkoztak Lars Klinting rajzaival. Nekem például Astrid Lindgren-mániás szomszédom adta kölcsön, aki ezt meséli Karácsonyra készülve gyermekének, és nincsen kétségem afelől, hogy felnőve fia is ezt fogja mesélni az ő gyermekeinek, hiszen ez az egyszerűségében is teljes történet képes fényével bevilágítani a mi sötét téli éjszakáinkat is, ahogyan az a bizonyos csillag tette kétezer évvel ezelőtt Betlehemben. Reméljük, jövő Karácsonyra a magyar olvasók is kézbe vehetik Astrid Lindgren klasszikus karácsonyi meséjét.

3 megjegyzés:

Melissa írta...

Jaj, ez nagyon szép bejegyzés volt:)

Pompor Zoltán írta...

Köszönöm :)

dr daniels írta...

Személyi üzleti hitel szolgáltatásokat kínálunk szerte a világon. Arra törekszünk, hogy magas színvonalú szolgáltatást és magas ügyfél-elégedettséget nyújtsunk, ugyanakkor a lehetséges pénzügyi szolgáltatásokat is. Büszkék vagyunk az ügyfelek iránti elkötelezettségünkre; Adhatunk személyi kölcsönöket, autókölcsönöket, üzleti / befektetési hiteleket, rövid lejáratú hiteleket. Megfizethető hitelért forduljon hozzánk most 3% -os kamatlábbal. Vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben: edvins.dz1@gmail.com