2010. február 21., vasárnap

Egy életem, egy halálom

Mesék életről, halálról és újjászületésről.
Válogatta és szerkesztette: Boldizsár Ildikó.
Magvető Könyvkiadó, 2009.

A meséket azért szeretjük, mert kiemelnek a hétköznapokból, olyan világba repítenek el, ahol – ellentétben sivár valóságunkkal – bármi megtörténhet, a jó elnyeri a jutalmát, a rossz megbűnhődik. A mesék hősei legtöbbször nem emberfeletti lények, hanem ugyanolyan emberek, mint a mesemondó vagy a mesehallgató – hasonló gondokkal és örömökkel, vágyakkal, emberi kapcsolatokkal, életkérdésekkel. A Magvető Könyvkiadónál megjelenő, Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta által szerkesztett meseválogatások is pontosan azért izgalmasak, mert emberlétünk alapvető kérdéseire keresik a választ a mesék tükrében. Olvashattunk már mesegyűjteményt apákról és anyákról, férfiakról és nőkről, most pedig az emberi élet két végpontja, az élet és a halál kerül terítékre a Mesék életről, halálról és újjászületésről című könyvben.
A két nagyobb fejezet (Élet és Halál) alcíme pontosabb definícióval is szolgál a mesékhez. Az Életről szóló részben a kötet szerkesztője az európai (köztük a magyar) hiedelemvilág teremtéssel kapcsolatos történetei mellé a világ minden tájáról válogat meséket, mondákat. A kezdetről szóló történetek hasonló vonásai a mesék közös gyökereire világítanak rá. A világ és benne az ember teremtése mellett már ebben az Életet ünneplő részben is időnként felbukkan a másik pólus, a halál árnyéka, ám az elmúlás komor képét az örök ifjúság vizét kutató bátor legények küzdelmeiről szóló mesék (ugyanannak a mesének magyar, német és szlovák változata) még képesek ellensúlyozni.
A második nagyobb fejezet azonban már teljességgel a Halálé, ám hogy ez a rész mégsem lett annyira komor, mint amilyennek a véget elképzelni szoktuk, annak egyik titka a népmesék rendíthetetlenül optimista világképe, hiszen a mese megengedi a hős számára, hogy a Halál felett is győzedelmeskedjék. A halál az emberi élet elkerülhetetlen része, ezzel a mese is tisztában van (boldogan éltek, amíg meg nem haltak), ugyanakkor létezik olyan mese is, amelynek hőse, mintha felül akarná írni az elmúlás örök isteni rendelését az örök életre és a halhatatlanságra vágyva. Lehetséges-e még ez is a mesék világában? Sikerül-e a királyfinak halhatatlanná válnia? Ezt is megtudhatja, aki nem gyáva szembenézni az élet nagy kérdéseivel és végigolvassa Boldizsár Ildikó meseválogatását. Ismerős és kevésbé ismert meséket olvasva kerülhetünk közelebb emberi létezésünk titkához, talán kicsit neki is bátorodunk, amikor a hősök sorsában saját lehetőségeinket pillantjuk meg. Segítenek ezek a mesék abban, hogy megértsük: egyszer véget kell érnie a mi utunknak is, de addig még sokat tehetünk azért, hogy történetünk boldog véget érjen.

Megjelent a KönyvHét februári számában.

Nincsenek megjegyzések: