2011. március 23., szerda

Lázadj velünk!

A francia szerző-trió (Anne Blanchard – Francis Mizio – Serge Bloch) Rebellisek enciklopédiája című ismeretterjesztő kiadványa roppant tiszteletlen könyv, egyben zseniális telitalálat is, hiszen mind vizuálisan, mind nyelvileg a célközönség (a kamaszok) világát jeleníti meg. Kicsit olyan, mintha egy lángész, ámde unatkozó kamasz összefirkálta volna valamelyik könyvét történelemórán. Megesik az ilyen, ki ne érzett volna ellenállhatatlan késztetést arra, hogy az unalmas portrékat kicsit feldobja, vagy a tanárok monoton magyarázataiba humort csempészve bálványokat döntögessen.
A francia szerzők könyve azonban korántsem bálványdöntögető céllal íródott, éppen ellenkezőleg: olyan, az emberi gondolkodás szempontjából kiemelkedő egyéniségeket gyűjtöttek egy csokorba (Ehnatontól Thomas Sankaráig), akikről gyermekkorukban kevesen gondolták volna, hogy felnőve ekkora hatással lesznek szűkebb-tágabb környezetük sorsára.
 A könyv magyar alcíme (ádáz kölykökből lázadók) félrevezető, ugyanakkor nagyon hatásos is. Az életrajzokat böngészve gyorsan rájöhetünk arra, hogy szó sincs itt lázadó kölykökről, sokkal inkább arról, hogy normális gyerekből is lehet lázadó felnőtt – ha éppen úgy hozza a történelmi helyzet.

Folytatás a Könyvhét április számában.

Nincsenek megjegyzések: