2011. május 23., hétfő

Magyar díszvendégség Saarbrückenben május 27-május 31.

2010-ben a Frankfurti Könyvvásáron keresték meg Saarbrückenből a magyar standot azzal az örömteli hírrel, hogy 2011-ben az Európai Gyermek- és Ifjúsági Könyvvásárra szeretnék meghívni Magyarországot díszvendégnek. A szervezők az első pillanattól tisztában voltak azzal, hogy ez az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő vásár (az idei a 11. a sorban) kiváló lehetőség arra, hogy bemutassák a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom sokszínű világát. 
A programok szervezését vállaló magyarországi szervezetek (Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete, az IBBY magyar tagozata és a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése) az utóbbi hónapokban nagyon színvonalas megjelenést készítettek elő jeles magyar gyermekkönyv-szerzők (Berg Judit és Kiss Ottó) és illusztrátorok (Paulovkin Boglárka, Rényi Krisztina, Rofusz Kinga, Szegedi Katalin) részvételével. 
Mivel a programok nagyrészt iskolásoknak szólnak, ezért sok felolvasásra és a könyvekhez kapcsolódó interaktív tevékenységre lehet számítani. A magyar szervezők számos olyan magyar gyermekkönyvet mutatnak be Saarbrückenben, amelyet német nyelvre is lefordítottak. Kiss Ottó a Csillagszedő Márióból és a Szerintem mindenki maradjon otthon vasárnap délutánból (utóbbiból vetítéssel egybekötve), Berg Judit pedig a Micsoda idő! valamint a Rumini című könyvéből fog 2-2 alkalommal felolvasni, mesélni, majd ezt követően beszélgetni, játszani a gyerekekkel. 
A vásárral párhuzamosan a város egyik galériájában a német szervezők illusztrátorok (köztük a magyar vendégek) munkáit állítják ki. A kiutazó magyar illusztrátorok a fesztiválon workshopot tartanak: gyerekekkel rajzolnak, festenek majd. A magyar grafikusok alkotásait ezen kívül a stand dekorációját adó színes, szélesvásznú molinók képviselik. 
Az L-alakú, két oldalán nyitott, 12 m2-es, magyar stand a tervek szerint egyaránt lesz gyermekbarát, informatív és látványos. A standon lehetőség lesz színezgetni, rajzolgatni vagy egyszerűen csak lapozgatni a magyar, német, angol nyelvű gyermekkönyveket. Emellett információs anyagokat találhatnak a látogatók a magyar gyermek- és ifjúsági könyvekről és Magyarországról is. Az érdeklődők a delegációval tartó illusztrátorok és szerzők könyveit dedikáltathatják is. 

További információk a fesztiválról: 

Interjú a díszvendégség egyik szervezőjével: 

Nincsenek megjegyzések: