2008. október 1., szerda

Mesélő Biblia

„Ne csak felolvass, mesélj és játsszunk együtt!”

Mesélő Biblia – könyvbemutató gyermekeknek,
Mesélő Biblia játszóház, felolvasás a Bibliából, majd játék

2008. október 17. 10:00 — 12:00
Klebelsberg Kultúrkúria (Budapest II. Templom u. 2-10.)


A Harmat Kiadó újdonsága a Mesélő Biblia a Szentírás történeteit úgy adja közre, hogy könnyebb legyen őket elmondani, mint felolvasni. „A mesélés sohasem egyirányú kommunikáció – vallja a szerző. – Mesterszinten beszélgetéssé alakul, a mesélő és a hallgató közötti eseménnyé. Ezt a folyamatot úgy segíthetjük elő, hogy a közönségnek különböző lehetőségeket adunk arra, hogy részt vehessen a mesélésben.”
A párbeszédekben gazdag szöveg végig fenntartja a hallgatóság érdeklődését, és lehetőséget teremt a történet vagy egy része eljátszására. A játékos elemek, ismétlések, mondókák, számolók megmozgatják a hallgatóságot. Például a gyerekek menetelhetnek és tülkölhetnek Jerikó ostrománál, majd együtt sóhajtozhatnak Jónás prófétával, mímelhetik a halászatot a tanítványokkal.
A színes, expresszív, mozgalmas és mesés illusztráció az IBBY–díjas Kállai Nagy Kriszta munkája. Nála azillusztráció hangsúlyozottan a könyv építőeleme. Határozott és erős színekkel festi meg a képeit, sok szeretettel és humorral alkotja meg jellegzetes figuráit. „Nem felejtettem el, milyen gyereknek lenni – mondja a könyv kapcsán. – Azt remélem, hogy az illusztrációim megelevenítik a történeteket,megjelenítik a szereplők tulajdonságait, érzéseit a mai gyerekek számára.”
A Mesélő Bibliához kapcsolódik az író-pedagógus házaspár, Miklya Mónika és Zsolt: Játéktár a Bibliához című kiadványa. Minden történethez hat-nyolc játékot találhatunk benne, a mondókáktól kezdve a fogócskán és bújócskán át a bar-kochbáig; a kiscsoportos óvodásoktól egészen a tíz-tizenkét éveseknek való játékokig és feladatokig. Ezzel a könyvvel rengeteg ötlethez, módszerhez, technikához jutnak a vállalkozó kedvű szülők, lelkészek és vallástanárok.

Nincsenek megjegyzések: