2010. március 5., péntek

Januári újdonságok

Az ötlet egyszerű: gyűjtsük össze az év során megjelenő magyar nyelvű gyermekkönyvek legjavát, hogy aztán évközben vagy az év végén lehessen belőlük mazsolázni, statisztikázni, kritikázni. A legjobb könyvek listája havi rendszerességgel jelenik meg itt (köszönet a segítségért Hunyadi Zsófinak a bookline "gyermekkönyv-felelősének"), amit a lelkes kommentelők - ugye - kiegészítenek azokkal a könyvekkel, amelyek elkerülték a figyelmememet.
A januári újdonságokat nézegetve megállapíthatjuk, hogy meglehetősen idény eleji a forma... Vannak kiadók, akik már teljes gőzzel termelnek, de akiktől az igazán nagy durranásokat várnánk, mintha még tartalékolnák a puskaport a nagy, tavaszi fesztiválokra. Hát, meglátjuk és reménykedjünk...
De nézzük inkább azt ami említésre méltó:

1. Az év első örömhíre, hogy Pásztohy Panka négy lapozóját is megjelentette a Móra. Klasszikus, verses mesék a megszokott színes, szélesvásznú pankimankis stílusban, a legkisebbeknek. A rózsaszín a Disznók az esőben lapozóban éri el maximumát, úgy látszik maradt még egy kevés Török és a tehenekre is, bár rejtély, hogy Mehemet miért visel rózsaszín virágos pongyolát... A macska (Iciri-piciri) helyeske, de a kedvencem mégis a sarokból bekukucskáló medve (Többet ésszel, mint erővel). Köszönjük Panka!
2. A hogyan szoktassuk a gyereket bilire-vonalat erősíti Miklya Luzsányi Mónika misztikusan hangzó Bilimesék1. - Nedves lábnyomok című könyve, mely a Szilágyi Lajos Kiadónál jelent meg. Ugyanitt még egy kis lapozó: Brückner Judit Farsang az óvodában, amit különösen Kállai Nagy Kriszta képei miatt ajánlanék beszerzésre. A kiadó a Trixi-könyvekkel írta be magát a magyar gyermekkönyvkiadás nagykönyvébe (már a 30. folytatásnál tartanak), a fent említett két könyvecske is ebbe a sorzatba tartozik. A tenyérbe (zsebbe, táskába) való kiskönyvek kiváló útitársai lehetnek az oviba buszozó, autózó gyermeknek.

És... ennyi. Sándor Csilla már turkált a gazdag januári gagyiban, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Thomas-sorozat a 13. kötetnél jár (csak fanatikusoknak), támad Hello Kitty és a magyar népmese újabb gyöngyszemei kerülnek újrahasznosított papírra. Folyt. köv.

4 megjegyzés:

Nyulász Péter írta...

ugye ezeket kigyűjtöd egy külön mappába!?!

Pompor Zoltán írta...

Persze! Lefűzöm és kiadatom :)
Komolyan - kitalálok valamit, hogy lehessen szépen, ügyesen keresni.

Lovász Andrea írta...

De most komolyan, olvastál már Trixit? Jó, én csak néhányat, de azokat - illusztrátor ide vagy oda - a Csilla által listázottakba sorolnám...

Pompor Zoltán írta...

Igen, egyet-kettőt én is, és azt kell mondjam, hogy simán veri az AnnaPetit. És tényleg nagyon jó nézegetni a gyerekeknek útközben, és olcsó. Szóval egy csomó előnye lehet a drágább gagyivel szemben :) Persze nem magas irodalom, és nem mindegyiket ajánlanám, de ennek a kettőnek az ajánlása, a szerező és az illusztrátor miatti elfogultságomat tükrözi.