2011. január 3., hétfő

2010 gyermekkönyvei

Az év vége az összegzések ideje: esetünkben jó visszatekinteni a sok szép, értékes, tartalmas gyermekkönyvre, ami 2010-ben megjelent. Az alábbi összeállítás azért készült, hogy segítséget nyújtson gyereknek, szülőnek, pedagógusnak, könyvtárosnak a választáshoz. Felcímkéztük a könyveket, hogy válogatni lehessen életkor, kedvenc szerző, illusztrátor kiadó szerint - akinek kedve van statisztikát is készíthet (első pillantásra is feltűnő, hogy több eredeti magyar könyv került be a válogatásba, mint fordítás; hogy rengeteg szép képeskönyvünk van, de mintha meseregényből, ifjúsági regényből kevesebb lenne.) A bookline.hu statisztikája szerint közel 1500 gyermek- és ifjúságinak kategorizált könyv jelent meg szinte megszámlálhatatlan sok kiadónál. A változatosságot ez a kicsivel több, mint 100 könyv is mutatja. S a Csodaceruza 47. száma mellett talán ezt a listát is előveszik azok, akiknek feladata az Év gyermekkönyve díjra érdemes könyvek kiválasztása. Nem irigylem őket - nehéz lesz választani.
Viszont addig is lehetőség van a könyveket értékelni, a bejegyzések végén 1-5-ig lehet osztályozni minden kiadványt. Kíváncsi lennék, mondjuk február elejéig, melyik könyv lesz a legnépszerűbb a blog látogatói között.

http://2010gyermekkonyvek.blogspot.com/

A Csodaceruza 47. számában megjelent lista itt található, de érdemes az újságot is megvenni, sőt előfizetni a kiadó elérhetőségein, mert jövőre 10 új szám jelenik meg!


Nincsenek megjegyzések: