2011. február 4., péntek

Ahol a gyermek szav(azat)a is számít

Sok szépet és jót el lehet mondani arról, hogy melyik életkorban mit szeretnek olvasni / mit kellene olvasniuk a gyerkekeknek, fiataloknak. Az azonban, hogy milyen könyveket szeretnek kézbe venni, valójában akkor derül ki, ha őket is megkérdezzük.
Az elmúlt napokban Svédországból kaptam egy borítékot, benne egy gyermekkönyves katalógussal, címlapján a hangzatos Bokjuryn (Könyvzsűri) felirattal. Először az újságról kérdeztem a Svédországban élő könyvtárost, Maria Larssont, de igazából a Könyvzsűri működ(tet)ésére voltam kíváncsi.


Mivel svédül van az egész kiadvány, bevallom nem sokat értek belőle. Néhány mondatban bemutatnád az újságot?
A Gyermek- és ifjúsági könyvek katalógusát (Barnbokskatalogen) először 1999-ben adták ki kormányzati kezdeményezésre. A nyomtatott katalógus célja, hogy a gyermekeket élvezetes formában tájékoztassa az adott évben Svédországban megjelent gyermekkönyvek széles választékáról, ezáltal az olvasást örömtelibbé tegye számukra.
A közel 300 könyv ismertetését tartalmazó katalógus a Göteborgi Könyvvásár idején jelenik meg, elsődlegesen a gyermekeket és a fiatalokat célozza meg, de azoknak a felnőtteknek is hasznos, akik valamilyen közvetítő szerepet játszanak a gyermekek és a könyvek közötti kapcsolatban.
A 400 ezer példányban megjelenő katalógus kiadását az Állami Kulturális Tanács finanszírozza, amelynek a kormány által meghatározott feladata az olvasás iránti érdeklődés felkeltése, főként a gyerekek körében. A nyomtatott katalógust térítésmentesen rendelhetik meg az óvodák, iskolák, könyvtárak és könyvesboltok, ezek közvetítésével az érdeklődők saját példányukat is beszerezhetik.
Ennek a katalógusnak az anyagából választottak ki 100 könyvet a Könyvzsűri (Bokjuryn) szervezői. Öt kategóriában (Képeskönyvek, Olvass egyedül, Olvass többet, Ifjúsági könyvek, Ismeretterjesztő irodalom) 20-20 ajánlott könyvet, összesen tehát százat.

Mi a célja a Könyvzsűri programnak?
A Könyvzsűri célja, hogy felkeltse a gyermekek és fiatalok olvasási kedvét, olvasásra buzdítsa őket, tiszteletben tartva a saját ízlésük szerinti választást, és olyan országos együttműködést alakítson ki, amelynek révén az olvasási kedv ösztönzésére irányuló törekvések sokkal hatékonyabbak lesznek.

Mióta létezik a Könyvzsűri Svédországban?
A mozgalom ötlete Hollandiából származik, ahol a gyermekek már több mint 10 éve szavazhatnak a legjobb könyvekre (http://www.kinderjury.nl/). Svédországban a Könyvzsűrit egy munkacsoport dolgozta ki, amelynek tagjai a gyermekkönyvkiadók, könyvtárak és más, a gyermekkönyvekkel valamilyen kapcsolatban lévő intézmények képviselői voltak.
Svédországban 1997-ben került sor először a Könyvzsűrire. Az első évben 25 ezer gyermek és fiatal szavazott, 2001-ben volt a legmagasabb részvétel (57 ezer).

A beszélgetés (még izgalmasabb) folytatása a következő Csodaceruzában, hamarosan! 

Nincsenek megjegyzések: