2011. május 25., szerda

Őszinte, tiszta kép

Először arra kértem Pálfi Györgyöt, hogy mondja el, mivel foglalkozik, milyen szálak kötik az illusztrációhoz, a képeskönyvekhez.
26 éve tanítok a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a vizuális kommunikáció tanszéken, amit most már Média Intézetnek hívnak.  A tervezőgrafika mellett fotográfia, animáció és média design-képzés is folyik még itt. Ez a négy szakág az Intézeten belül voltaképpen a képi ábrázolásról, a vizuális kommunikációról szól. Az én szűkebb területem az illusztráció, igaz oktatok design-t is, meg képpel-szöveggel való grafikai tervezést is, de az évek során úgy alakult, hogy ezen belül a manuális képalkotásban dolgozom, és igenis tudatosan képzem azokat az illusztrátorokat, akiknek affinitásuk és ambíciójuk van, hogy ezen a területen dolgozzanak. Elég, ha csak megnézzük a Pagony kirakatát, teli a tanítványaink könyveivel, vagy a Csodaceruza című gyermekirodalmi folyóirat legutóbbi 5-6 számának borítóját, az ott látható képek készítői közül mindenki nálunk végzett, és ez nagy örömmel tölt el.

Milyen sajátosságai vannak a képzésnek?
15 fő jut be végül a grafika osztályba, ahol a mostani bolognai rendszerben 3 éven keresztül alapképzést kapnak. Minden évfolyamon van velük órám. Az első nap kisorsolják egymást, azaz egy egész féléven át valaki valakit feldolgoz. Először csak vizuális értelemben a karaktert kell más-más technikával „megtanulni”, a következő lépésben már a személyiség figyelembe vételével kreatív portrékat kell készíteniük.  Majd ezekhez tipográfiai párhuzamot formai és tartalmi értelemben is, majd az év végén az egészet egy nézhető-lapozható tárgyban kell bemutatni.  A második félévben már választott technikával picture bookot, képeskönyvet készítenek, legutóbb Tóth Krisztina kiadatlan verseit kapták feladatul a hallgatók. A kiválasztott technikával kellett képsorozatot készíteniük, közben pedig gyakorolják az ólomszedést, a maratott klisékészítést stb. végül egy kis könyvecske születik. De volt már olyan is, hogy Varró Dániel Boci, boci tarka-stílusparódiáit adtam ki feladatként.  Legutóbb a limerick-versforma volt soron, kíváncsi voltam, hogy a publikus irodalmi malacságokhoz megtalálják-e a képi párhuzamot. A második, majd a harmadik évben pedig jön Bologna, az illusztrációs pályázat. Fikciós és nem-fikciós kategóriákban. Minden évben elmegyünk megnézni a kiállítást és könyvvásárt.

Vannak olyanok, akik már eleve úgy jelentkeznek, hogy gyermekkönyv-illusztrátorok szeretnének lenni?
Természetesen, hisz nem azonnal az érettségi után kerülnek az egyetemre, hanem már félkészen, akár művészeti sulikból, de nem ez a jellemző. Nagyon kevesen vannak olyanok, akik már eleve tudják, hogy mit akarnak, de nagyon ügyesek. Inkább azok, akiknek már van egy kis élettapasztalatuk, köteleződnek el a diplomájuk előtt a gyermekkönyvek mellett.

Folytatás a könyvhét június számában.

Nincsenek megjegyzések: